Probleemne mängimine – kuidas tõmmata vajadusel pidurit?

stop online gambling estonia

Hasartmängude mängimine veebis on mugav ja pakub suurepärast meelelahutust. Lai mängude valik teeb mängimise äärmiselt mitmekesiseks aja veetmise viisiks nii, et vahel võid lausa reaalsustaju kaotada. Mida teha aga siis, kui hasartmängud hakkavad igapäeva elu häirima?

Igaühes meist on väike mängur, kes tahaks aeg-ajalt oma õnne proovile panna ja lõbusalt meelt lahutada võimalusega ka natuke raha võita. Suured jackpotid ja lahedad eriefektid teevad kasiinomaailma tõeliselt kütkestavaks ning aitavad ehk pisut reaalsusest põgenedagi. Tegelikult on isegi loosipiletite ostmine ja väljade kraapimine omal moel õnnemäng, sest investeerid väikese summa raha võimalusega kogeda adrenaliinipuhangut ja põnevust ning miks mitte ka võita väike või isegi suur summa raha.


– Mida tähendab hasartmängusõltuvus?

Hasartmängudest rääkides peetakse eelkõige silmas kõige levinumaid raha peale mängitavaid online mänge nagu pokker, spordiennustus ja kasiino. Aeg-ajalt kraapekaarte proovideski võid saada paraja annuse adrenaliini. Kas ei võiks siis öelda, et mida põnevam mäng, seda suurem tõenäosus on sellest sõltuvusse sattuda?

Tegelikult just nii ongi, sest mida lõbusam mäng, seda tugevam signaal edastatakse inimese ajju ja aju jätab selle meelde. Järgmisel korral, kui tabad ennast igavlemast või miks mitte isegi töö juures võib tekkida taltsutamatu iha teha mõned keerutused slottidel või panna ilus panus oma lemmiku spordimeeskonna võidu peale. Kuidas seda siis kontrollida?

Selle küsimuse üle on pead vaevanud nii riigid kui erinevad mängijate õiguste eest seisvad organisatsioonid. Välja on töötatud hulgaliselt meetodeid, kuidas mängija ise saab ennast aidata ja tehnoloogilisi uuendusi, mille abil ka mänguportaalid oma kliente toetada saavad.


– Kuidas ära tunda, et võid vajada abi?

Mida varem saab inimene aru, et tal võib hakata välja kujunema probleem, seda lihtsam on seda kontrollida ja sellest vabaneda. Järgnevalt toome välja mõned tunnused, mille ilmnemisel tasub järele mõelda, kas õnnemängud võivad hakata igapäeva elu segavaks faktoriks muutuma:

1) mängimise varjamine lähedaste ja tuttavate eest
2) raskused mängimisharjumuse kontrollimisel ja raskused mängimise lõpetamisega
3) raha laenamine panuste tegemiseks
4) teised inimesed väljendavad lähedase mängimisharjumuse pärast muret


– Mängimise piiramine ja limiidid

Kui otsustad proovida mõnda uut külgetõmbavat mänguautomaati ja lood konto kasiinos, siis keegi meist ei arva, et sellest võiks kujuneda sõltuvus. Siiski on soovitatav kohe alguses enda jaoks välja mõelda, mis summa soovitakse päevas, nädalas või kuus online mängude peale maksimaalselt kulutada. See tagab, et säilitad kontrolli oma mängimise üle ja ei kuluta rohkem kui saad endale lubada.

Kui oled kulutanud juba suurema summa raha ja tunned ennast selle pärast halvasti, siis on soovitav teha paus ja kindlasti mitte jätkata mängimist eesmärgiga kaotatud raha tagasi võita. Mängimist jätkates võid sa tõepoolest võita kaotatud raha tagasi, kuid tõenäoliselt kaotad sa veel rohkem ja tunned ennast seejärel veel hullemini või jätkad mängimist seni kuni kaotad kogu oma raha.

Huvitaval kombel ei ole lihtne mängimist peatada ka neil, kes võidavad, sest arvatakse, et tegemist ei ole ainult õnnega vaid on satutud võidusoonele. Tegelikult on igal keerutusel kasiinos võrdne võiduvõimalus ja see ei olene eelmisest spinnist mitte mingil määral.

Lisaks kaotuslimiidile saad enamikes Eesti kasiinodes kontole määrata ka sissemakse limiidi endale sobivaks ajaperioodiks(päev/nädal/kuu), ajalimiidi mängimiseks(minutites või tundides päevas või nädalas), mahajahtumise perioodi ja isegi enesevälistuse perioodi. Olenevalt mänguportaalist võivad need piirangud mõnevõrra erineda, kuid taoliste mängimist piiravate limiitide olemasolu on kõigi Eestis litsentseeritud kasiinode jaoks rangelt kohustuslik.


– Mida veel teha, kui saad aru, et vajad abi?

Hasartmängusõltuvus on tõsine probleem nii inimese enda, tema pere kui kogu ühiskonna jaoks. Sageli kipub inimene jääma selle murega üksi, sest ei taheta probleemi tunnistada või tuntakse häbi. Esimene samm probleemile lahenduse leidmisest saabki alguse just probleemi tunnistamisest. Kui mängija ei soovi rääkida sellest oma lähedastega, on olemas ka teisi võimalusi.

Tihtipeale saab probleemne mängimine alguse sellest, et õnnemängud pakuvad võimalust reaalsusest põgeneda. Lõbusad mängud tekitavad hea tunde ja võimalus võita tekitab veel kuhjaga põnevust juurde. Aeg-ajalt tasub siiski endale meelde tuletada, et on ka muid võimalusi negatiivsete mõtete ja tunnetega hakkama saamiseks. Selleks võib olla näiteks püüdmine rohkem suhelda lähedaste ja sõpradega, alustamine uue hobiga või liitumine mõne huvialaringiga. Oluline on ka püüd oma aega planeerida ja vähendada üksi veedetud aega eriti arvuti või telefoni seltsis.


Hasartmängu nõustamiskeskus

Kui tunned, et oled mängimisega liiale läinud või soovid kellegagi rääkida, saad alati ühendust võtta ka Eesti mittetulundusühinguga MTÜ Hasartmängusõltuvuse nõustamiskeskus. Abi saad telefoninumbrilt 15410 või veebilehel www.15410.ee.


Muud piirangud

Kui tunned, et asi on juba hulluks läinud, saad lasta ennast kanda Maksu- ja Tolliameti hasartmängude mängimist piiravasse nimekirja. See tagab, et ükski Eestis litsentseeritud õnnemängude pakkuja ei saa Teile enam oma teenuseid pakkuda ning piirangu saate peale panna just endale sobivaks ajaperioodiks.

Digitaalallkirjastatud avaldus tuleb saata Maksu- ja Tolliameti meiliaadressil hasart@emta.ee .


– KOKKUVÕTE

Hasartmängusõltuvus on probleem samamoodi nagu seda on alkoholi-, nikotiini-, toidu- või mistahes muu toote liigtarbimine. Mängimise lõpetamine ei pruugi olla keeruline ainult slottide puhul vaid sama kehtib ka live kasiino, kraapekaartide, live mängude ja isegi spordiennustamise kohta. Kuigi probleemseid mängureid on märgatavalt rohkem meeste hulgas, siis kindlasti ei ole 100% kaitstud ka naised.

On tehtud hulgaliselt uuringuid ja tähelepanekuid, millest järeldub, et lisaks geneetilisele faktorile on mänguriks kujunemisel oluline roll ka elustiilil. Tihedamini kipuvad panustamisega kimpu jääma inimesed, kes elavad üksi ja kellel puudub tugev sotsiaalne võrgustik.


Loe edasi – 10 nõuannet, kuidas vastutustundlikult mängida

Loe veel põnevaid uudiseid, et viia oma panustamine hoopis uuele tasemele: