Mis on täringumäng ja kuidas Craps mängida?

craps kasiino mangimine

Täringumäng või inglise keeles “Craps” on mängusõpru rõõmustanud juba sajandeid. Selle ajalugu ulatub tagasi koguni 13. sajandisse. Tänapäeva maailmas on täringud tuttavad maapealsetest kasiinodest, kuid ei ole päris otsustavat läbimurret teinud online avarustes.

See, mida kaua oodati ja nõuti, on nüüd ära tehtud. Kui ükski teine mängutootja seda väljakutset vastu ei võtnud, siis Evolution Gaming oli selleks valmis ja tegi selle ära. Pole ka midagi imestada, sest Evolutioni puhul on tegemist maailma ühe tuntuima kasiinotarkvara loojaga. Järgnevalt vaatamegi lähemalt nende First Person Craps ja Craps Live mänge.


Ajalugu

See, kuidas täringumängud täpselt tekkisid, jääb ajaloolastele seniajani päris selgusetuks, kuid fakt on, et inimestele on alati meeldinud raha peale panustada. Väidetavalt on täringumängude ajalugu pikem kui kaardimängudel ja ulatub ammusesse 13. sajandi tagusesse aega.

Esimeseks täringulaadseks mänguks peetakse ajaviidet, mida kutsuti “hazard” ehk eesti keeles “oht”. Arvatakse, et sõna pärineb araabiakeelsest sõnast “al-zahr”, mis viitab täringutele. On ka arvamusi, et mängu lõid hoopiski Rooma sõdurid.

Esialgu ei kutsutud mängu aga mitte inglise keelse sõnaga “craps” vaid hoopis “Hazard”. Aastate jooksul kujunes sellest Euroopas populaarne mäng eriti Inglismaa ja Prantsusmaal. Legendi järgi tuleb ‘Craps’ prantsuskeelsest sõnast ‘crapaud’.

19. sajandi alguses jõudis mäng ka teisele poole ookeani. Hasartmängude kiivas harrastaja Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville sai mänguga tuttavaks 1805. aastal Londonis ning New Orleansis jagas mees oma kogemusi ka teistega.

Mängu laiema levikuga seoses hakkasid ka selle reeglid muutuma. Selle asemel, et täringu veeretaja valiks numbreid vahemikus viiest üheksani, sai nüüd selleks seitse(6-1, 5-2, 4-3).

Crapsi populaarsus aina kasvas. Ainuke probleem tundus olevat ebasümmeetriliste täringute kasutamine, mille kontrollimisega hakkas tõsisemalt tegelema Ameerika täringutetootja John H. Winni. Teda peetakse ka tänapäevase “Crapsi” loojaks ning tema moderniseeritud versiooni hakati mängima Ameerikas.

Craps tänapäevasel kujul saigi alguses 19. sajandi Ameerika Ühendriikides. Kuigi täringuid kasutatakse paljudel lauamängudel üle maailma, siis just Craps on eriti populaarseks saanud maapealsetes kasiinosaalides. Alguses levis see enim Mississippi jõe mängupaatides ja pisut hiljem juba ka Las Vegases.


Craps Live

2020. aasta novembris sai “Craps” mängu live versiooniga veebis valmis Evolution Gaming ning esialgu on see mängijate poolt väga hästi vastu võetud. Tegemist on olulise teetähisega online mängude arengus, sest varasemalt polnud ükski mängutootja live diileriga täringumängu suutnud valmis meisterdada.

Evolution Gaming ise kutsub mängu “Craps Live” ning nimi aitab seda eristada nende teisest pigem slotimängu tüüpi täringumängust “First Person Craps”. Mängud on omavahel hästi ühendatud, sest kui tüdined “First Person” tüüpi versioonis ära ja saad mängu funktsioonid juba selgeks, saad “Go Live” nupu abil ühe klikiga hakata nautima live diileri seltskonda.

Võib öelda, et live diileriga mänge on juba üsna palju. Viimase paari aastaga on neid palju juurde tehtud, kuid täringumängude kohta sama ei saa öelda. Siiski on see trend muutumas ning “Craps” võlusid saad nautida juba õige paljudes Eesti online mänguportaalides nagu Unibet, PAF, Maria kasiino, Coolbet ja Ninja kasiino.


Mängu põhimõte

Veebis täringute mängimine on erinev maapealsetes kasiinodes toimuvast. Loomulikult on Evolution Gaming püüdnud tähelepanu pöörata sellele, et kõik elemendid oleks paigas. Näiteks filmides täringute mängus rahvas rõkkab ja elab häälekalt kaasa. Online craps mängulgi on hõisete nupuke, millele klõpsates saad uhkeid kaasaelamise hõikeid kuulda.

Kui sa oled täringuid päriskasiinodes mänginud, siis panustamine ei tohiks olla probleem. Evolution Gaming on teinud siiski ka muudatusi, et algajate jaoks oleks asi lihtsam ja arusaadavam.


Minu numbrid (My numbers) funktsioon

Minu numbritega saavad mängijad valida oma lemmiknumbrid ja teha nende peale panuse ühe klikiga. See lihtsustab diileriga sammu pidamist ja panustamist numbrite peale, mida eelistad.

Samamoodi nagu Blackjackis näed ka Crapsis, kuidas teistel mängijatel läheb. Alguses on see eriti hea, et õppida nippe ja trikke kogenumatelt. Hiljem, kui saad juba paremaks, võid võitude korral vaikselt itsitada, eriti kui teistel nii palju õnne pole.

Uuel Craps Live mängul on kogu tegevus suurepäraselt jälgitav, isegi see, mis lisafunktsiooni teised mängusõbrad kasutavad.


Võimalus kasutada “Easy-Mode” režiimi

Kui oled alles algaja ja tunned, et vajaksid pisut aega, et reegleid tundma õppida, soovitame kasutada “Easy Mode” valikut. Võimalikke panuseid on siin vähem. “Come Out” ja “Point” voorud on ära kaotatud ning alles jäetud peamiselt ainult ühe veeretuse panused.


Craps Live Mobiilis

Craps Live on saadaval nii veebis kui mobiilis. Mobiilne variant on eriti hea, sest kui sulle hakkab mäng meeldima, saad seda nautida igal pool, kus iganes parasjagu viibid. Kasuks tuleb muidugi suurema ekraaniga nutiseade, sest kõige hullem on, kui kaotad sellepärast, et magasid mängu ajal mõne tähtsa momendi maha, sest lihtsalt ei näinud ekraanil toimuvat.

Kuidas mängida Craps Live mängu?

1. Leia oma lemmikkasiinos üles live mängude kategooria ja kliki “Craps Live” valiku peale
Peale mängu peale klikkimist tervitab sind live mängujuht.

2. Vali panuse väärtus
Vali enda jaoks soovitud žetooni väärtus. Selleks võib olla alates 50 sendist 50 euroni. Ühe mänguvooru jooksul võid maksimaalselt mängu panna 1000 eurot.

3. Vali, mille peale panustad
Panuste tegemiseks on aega 15 sekundit

4. Mehaaniline Käsi viskab täringuid
Peale viieteist sekundi möödumist paneb mehaaniline käsi täringud veerema


Craps Live reeglid

Crapsi päriskasiinodes mängimiseks on vaja väga vähe tarvikuid. Siiski pole reeglid kõigile tuttavlikud. Järgnevalt vaatamegi üle, kuidas täringumäng käib.

Mängijaid teevad panuseid kahe täringu veeretamisel saadud silmade arvule. Mäng ei käi mitte teiste mängijate vaid “maja” ehk kasiino vastu. Eesmärgiks on püüda ära ennustada pidama jääv silmade arv täringutel. Kui see õnnestub, saad võidu kohe kontole olenevalt tehtud panuse väärtusest.

Täringuid mängides on mõned põhireeglid. Täringute veeretajat nimetatakse “shooteriks” ning kui veeretamine on ära toimunud, otsustavad kolm faktorit, kas mängija võidab või kaotab.

Esimene neist on ‘natural.’ See tähendab, et kui kahe täringu silmade summa on seitse või üksteist, saad lisaks võidule ühe mänguvooru teha täitsa tasuta.

Teine võimalus on, et silmade summa on 2, 3 või 12. Seda nimetatakse ‘craps’ ning mänguvoor loetakse mängija jaoks kaotatuks, kuid ta saab uuesti veeretada.

Viimaks on veel ‘Point’, mis katab ülejäänud võimalikud stsenaariumid (4, 5, 6, 8, 9 või 10). Kui mängid veebis, tuleb nähtavale sõna ‘On’ ja järgneb uus keerutus eesmärgiga saada sama tulemus, mis eelnevas voorus. Igal juhul tuleks vältida seitset, mis kriipsutab võidušansid kohe maha.

Nende võimalike stsenaariumite mõistmine on täringute puhul oluline, lisaks tuleb mõelda selle peale, milliseid panuseid tasub teha.


Craps Live erinevad panustamise valikud

Craps mängulauda nähes võib algajal silma eest päris kirjuks lüüa. Samamoodi nagu ruletilaual on ka siin palju erinevaid panustamise valikuid. Nendest arusaamine ongi mängu alus.

Alustuseks vaatame üle Pass ja Don’t Pass panused. Laual on kaks ala, millele on peale märgitud ‘Pass Line’ ja ‘Don’t Pass.’ Võid nende mõlema peale oma panused teha.

Tehes panuse Pass Line ala peale, tähendab see, et ennustad silmade summaks 7 või 11(natural). Don’t Pass puhul loodad, et “shooter” kaotab. Mõlemaid neid panuseid saad teha ainult enne “point” stsenaariumi toimumist.

Järgmiseks on meil Come ja Don’t Come panused. Neid saab teha ainult peale eelkirjeldatud Point stsenaariumit. Come võidab siis, kui täringute silmade summa on seitse või üksteist ja kaotab, kui summaks 2, 3 või 12.

Don’t Come panuse puhul loodad, et täringud näitaksid kahte või kolme. 7 või 11 puhul oled kaotanud.

Plussid ja miinused

Plussid
– Saad jälgida, kuidas teised mängivad ja millised panused on populaarsed
– Interaktiivsus ja live chat
– Easy Mode algajatele ja õpetused

Puudused
– Reeglid võivad algajatele segadust tekitada


First Person Mode

First Person Craps on Craps Live ilma diilerita versioon. Mängu ülesehitus ja panused on samad, kuid mängid arvuti vastu mitte teiste mängijatega. See on hea võimalus mänguga tutvust teha ja piisava kogemuse korral saad igal ajal live mänguga liituda GO LIVE nupukesele vajutades.


Evolution Gaming kommentaarid

Evolution Gamingu juhtkond on uue mängu valmimise üle igati uhke ja nad ei kahtle, et seda saadab edu. Ettevõte arendusvaldkonna boss Todd Haushalter ütles lausa, et tegemist on aasta oodatuima mänguga.


Kokkuvõte

Craps täringumängijad on ilmselt juba kaua mõtisklenud, miks ei ole see formaat online kasiinodes veel kanda kinnitanud. Evolution Gaming on otsustanud aga selles osas muutusi tuua ning nende live diileriga täringumäng on selleks suurepärane moodus.

Täringumängu lihtsus on juba ammustest aegadest adrenaliinijanuseid elevil hoidnud. Sellest hoolimata on iga keerutusel kaalu. Kuigi reeglid võivad algajates segadust tekitada, siis Easy Mode ja My Numbers aitavad asja ruttu käppa saada.

Loe veel põnevaid uudiseid, et viia oma panustamine hoopis uuele tasemele: