Läti valitsus lasi ajutiselt sulgeda kõik hasartmänguportaalid

olympic latvia online gambling ban

Lätis on õnnemängud jälle lubatud! Enlabs nimeline online kasiinomängude operaator on peale mõnekuulist pausi jälle tegevusega alustanud. Online õnnemängudele seatud piirangud lõppesid aga juba 9. juunil.


Lätlased peavad mõnda aega läbi ajama õnnemängudeta, sest riik on kogu online panustamisele eriolukorra ajaks keelu peale pannud. Kui mõned nädalad tagasi suleti eriolukorra tõttu enamik avalikke asutusi sealhulgas maapealsed kasiinode mängusaalid, siis meie lõunanaabrid lätlased on nüüd astunud ühe sammu kaugemale ja lasknud ajutiselt sulgeda ka kõik veebis tegutsevad hasartmängude pakkujad.

Piirang algas juba 6. aprillil ja kehtib esialgu kuni eriolukorra lõpuni 12. mail. Kui eriolukorra kestust pikendatakse võivad kehtima jääda ka kõik teised piirangud sealhulgas veebis mängude mängimise piirang Läti kodanikele. Veel on vara öelda, mis tulevikus saama hakkab, sest olukord muutub kiiresti, kuid hetkel teame, et Läti on asunud astuma tõeliselt karme samme.


– Mida tähendab hasartmängu piirang online mängukeskkondade jaoks?

Eesti hasartmänguteenuse pakkujatest on Lätis tegevad ainult Olybet, kelle jaoks see muudatus veel maailmalõppu muidugi ei tähenda. Lätis tegutsevad veel hulgaliselt teisigi eestlaste jaoks tuttavaid nimesid nagu Betsafe, Optibet ja Paf ning kõik nimetatud ettevõtted saavad loomulikult oma teenuseid Eestis jätkuvalt edasi pakkuda.

Kahtlemata toovad Lätis tegutsevad hasartmängude pakkujad Läti riigikassasse maksude näol igal aastal sisse arvestatava summa seega esialgu jääb segaseks, kuidas Läti riik antud käiguga loodab majanduse turgutamisele kaasa aidata.


– Hasartmängud Läti Vabariigis

Läti hasartmängude turg on äärmiselt tugevalt reguleeritud näiteks ei või Läti mängijatele anda läbimängimise nõudega boonuseid. Seega võiks arvata, et piirang ei mõjuta online mänguportaale kuigi palju? Tegelikult pole see aga sugugi nii. Lätlased armastavad väga veebis kasiinot mängida, spordi peale panustada ja pokkerilauas oma oskusi testida, samuti on Läti üks suurima maapealsete kasiinode kontsentratsiooniga riike Euroopas.

2018. aasta seisuga tegutses Lätis 320 maapealset kasiinot ja kaughasartmängude käive on iga aastaga tõusnud märkimisväärselt. Kokku pakub Lätis veebis hasasrtmänge üheksa ettevõtet. Kui enamik maapealseid kasiinosid suleti üle Euroopa juba märtsis, siis Lätis hakkas otsus online-kasiinod sulgeda küpsema just samal ajal.


– Mis saab Eesti online hasartmängudest?

Hetkel ei ole veel märke, et Eesti võimud plaaniksid online hasartmänge keelustada. Kui Lätis on õnnemängude reklaam juba mõnda aega keelatud, siis Eesti sotsiaalmeedias on vastav reklaam hakanud järjest enam ja enam silma paistma.

Arvestades Eesti riigi senist suhteliselt mõistusepärast reageerimist kriisile, võiks eeldada, et lähiajal online mängudele mingeid piiranguid ei kehtestata. Kui see peaks aga juhtuma, tähendab see suurt hoopi kõigile mängukeskkondadele.


– Kuidas suhtuda piirangutesse?

Palju on räägitud hasartmängude negatiivsetest külgedest, aga kas neid saab lihtsalt ära keelata? Pigem tekitab liigne keelamine probleeme juurde. Kui litsentseeritud ja kõiki reegleid järgivad mänguportaalid kinni panna, tekitab see turul suure tühimiku, mida hakkavad ära kasutama nii-öelda “põrandaalused” kasiinod, mis mingitele reeglitele tegelikult ju ei allu. Taolistesse firmadesse oma raha usaldamine võrdub vene ruletiga, mis tähendab, et võid väga kergelt petta saada ja hädas kellegi poole abi saamiseks pöörduda on peaaegu et lootusetu ettevõtmine.

Loe veel põnevaid uudiseid, et viia oma panustamine hoopis uuele tasemele: